De één kan er heel veel plezier aan hebben, de ander vindt het oersaai en blijft er zo ver mogelijk van weg, puzzelen en lezen. Je hoeft er ook niks mee te hebben, want je bent niet verplicht om te gaan puzzelen of lezen, maar je kunt er wel veel van opsteken. Zo helpt een puzzel maken je geheugen te verbeteren en een boek lezen kan zorgen voor maximale ontspanning. Dus het kopen legpuzzel of een boek is nog niet zo’n gek idee. Het moet niet meteen een puzzel van 1500 stukjes kopen of een mega dik boek, maar begin eens aan een kleine puzzel of klein boekje.

Puzzelen en lezen staan met elkaar in verband

Ben je al wel fan van puzzels maar lukt het leren nog niet? Blijf dan vooral puzzelen, uit onderzoek blijkt namelijk dat puzzelen en lezen met elkaar in verband staan. Puzzels maken is namelijk één van de pijlers van leren lezen. Het heeft er mee te maken dat wanneer je een puzzel maakt, je gebruik maakt van je ruimtelijk inzicht, je moet namelijk kunnen inbeelden hoe de puzzel eruit gaat zien als hij klaar is. Ruimtelijk inzicht draagt bij aan je oriëntatie in een ruimte en dit is één van de basiselementen om te leren lezen. Geef het lezen dus nog niet op en maak nog een puzzel!

Stukje voor stukje krijg je een verhaal

Puzzelen lijkt daarnaast ook nog eens heel veel op lezen. Wanneer je een puzzel gaat maken, moet je stukje voor stukje gaan leggen om uiteindelijk één geheel te vormen. Als lezer zijnde krijg je ook steeds stukje voor stukje een beetje informatie. En al die stukjes informatie moeten uiteindelijk ook één geheel vormen of beter gezegd, het verhaal vormen. Puzzels en lezen zijn allebei erg goed voor je informatieverwerking en het leggen van verbanden. Welk stukje hoort bij welk stukje, zodat je er uiteindelijk één geheel of één verhaal van kan maken?

Boeken hebben zelf ook puzzels

Sommige verhalen in boeken zijn zelf net puzzels. Vind je het lezen van actie niks aan of wordt je niet warm van een roman, maar houdt je wel van puzzelen? Probeer dan eens een andere genre te kiezen zoals bijvoorbeeld detectives. Hierin los je eigenlijk vanaf het begin van het boek tot aan het einde van een boek de puzzel op. Je gaat vaak samen met de hoofdpersoon van het boek op zoek naar de dader. Hoe verder je leest, hoe meer informatie je krijgt en uiteindelijk komt er een keer een moment in het boek dat je denkt, ‘hij is de dader’.

Puzzels kunnen een verhaal hebben

Een bevredigende ontknoping aan het eind van een boek kan dus net zo veel euforie geven als het laatste ontbrekende stukje van een puzzel leggen. Een boek kan dus een puzzel bevatten, maar een puzzel kan ook een verhaal bevatten. Je hebt bijvoorbeeld puzzels waar heel veel op gebeurd, denk maar eens aan de puzzles van Haasteren. Hier gebeurd zoveel op, dat je kan blijven kijken en telkens opnieuw weer een verhaal ontdekt. Dus als je nog niet echt zin hebt om een boek te lezen, maar daarvoor dan nog een puzzel en kies de goede genre en hopelijk lees je het boek daarna in één keer uit!