Sciencefiction Literatuur

In feite is sciencefiction een van de meest creatieve genres in de literatuur. Sci-fi-romans nemen lezers mee op avonturen van verre sterrenstelsels naar onderwaterwerelden en alles daartussenin. Onderweg laten ze ze kennismaken met buitenaardse personages en technologieën. Leer hier meer over dit fascinerende genre.

Speculatieve fictie

In sciencefictionboeken omvat het type genre speculatieve fictie die ingebeelde elementen bevat die niet bestaan in de echte wereld. Sciencefiction omvat een breed scala aan thema’s die vaak tijdreizen en ruimtevaart verkennen, zich in de toekomst afspelen en omgaan met de gevolgen van technologische en wetenschappelijke vooruitgang, onderverdeeld in twee typen.

Hard Science Fiction

een daarvan is hard sciencefiction, waarbij wetenschappelijke feiten en principes worden gebruikt als hard bewijs van het bestaan ervan. Het is sterk gericht op natuurwetenschappen, zoals natuurkunde, astronomie, scheikunde, astrofysica, etc. Interessant is dat harde sciencefiction vaak wordt geschreven door echte wetenschappers, en het staat erom bekend dat het zowel nauwkeurige als onnauwkeurige voorspellingen doet van toekomstige gebeurtenissen. Zo stond de recente film Gravity, het verhaal van een astronaut wiens ruimtevaartuig beschadigd raakt, terwijl ze een satelliet repareert, bekend om zijn wetenschappelijke nauwkeurigheid in termen van wat er in de ruimte zou gebeuren.

Soft sciencefiction

Ten tweede is er soft sciencefiction die wordt gekenmerkt door een focus op sociale wetenschappen, zoals antropologie, sociologie, psychologie, politiek – met andere woorden, wetenschappen met betrekking tot menselijk gedrag. Soft sciencefictionverhalen gaan dus vooral in op de mogelijke wetenschappelijke gevolgen van menselijk gedrag. Zo is de Disney-animatiefilm Wall-E een apocalyptisch sciencefictionverhaal over het einde van het leven op aarde als gevolg van het negeren van de natuur door de mens.

De combinatie

In werkelijkheid gebruiken de meeste sciencefictionauteurs een combinatie van zowel hard als soft sciencefiction. Waar Soft sci-fi het publiek in staat stelt om op emotioneel niveau contact te maken, voegt hard sci-fi echt wetenschappelijk bewijs toe, zodat lezers zich kunnen voorstellen dat het verhaal daadwerkelijk plaatsvindt. Het combineren van de twee is dus een betere verteltechniek, omdat het publiek op twee niveaus verbinding kan maken met het verhaal. Sciencefiction heeft ook een schijnbaar eindeloos aantal subgenres, waaronder (maar niet beperkt tot) tijdreizen, apocalyptische verhalen, alternatieve geschiedenis, ruimteopera en militaire sciencefiction.